BoberKdo je Ruži napravil srajčico?

Že nekaj časa imam doma novo prijateljico. Masivna je in težka, glasna in stara, strašljiva a vendar uporabna. Moj lidl šivalni stroj se je pred nekaj tedni vdal v usodo in si zlomil nogo, za to sem morala babico prosit, da mi preda svoj šivalni stroj. Njen šivalni stroj je bil uporabljan precej malo. Babica je bila gospa, ni rabla delat in ker so se ji razni gađeti za gospodinjstvo zdeli kul, ji jih je deda kupoval ali pa si jih je kupla sama. V velikih količinah. (Zdaj ko sem to napisala, sem ugotvila po kom sem tudi jaz to podedovala). Tako si je nekega dne zažela šivalni stroj. In takrat je bil očitno najbolj awesome stroj, ki je ga je bil deda pripravljen kupit (ali si ga je sama, ne vem) Bagat Ruža Selectronic. Ruža je awesome. Ima milion funkcij od katerih taka domača gospodinja, ki malo šiva, kot npr jaz, uporablja ravno 4- 5. Zardi svoje awesomnosti se je Ružica babici zdela prestrašna in za to nikoli ni šivala z njo. Ne, z njo je šival zgolj moj brat, ker je bil grozno tehnični tip in tako se je z Ružo spoznaval preden je šel v šolo. In zardi svoje tehničnosti je rad tudi šraufal in tako je nekega dne zgubil šraufek na čolničku. Potem je Ruža še 20 let čakala na podstrešju, da je kdo usmili… (Jaz sem mela do nje strahospoštovanje zaradi babičinih pripovedi, in sem si rajši kupla tistega lidlovega…)

Ruži se njena starost ne pozna nekaj hudo, saj je bila ves ta čas v svoji priročni pripadajoči škatli. Se pa za to starost toliko bolj pozna ravno tej škatli. In ker je škatla huge in je nikamor ne moreš skrit, sem sklenla da bom škatlico prenovila, da bo lahko lepo zunaj in bila občudovana, kar si tudi zasluži.

Tokrat sem se spomnila nardit celo before picture:) (ki je slaba, očitno sem slikala jaz s svojim cheap fotapratom)

In še after picture(ki je boljša, ker je slikal moj dragi s svojim malo boljšim fotoaparatom. in sem na njej celo uporabla malo svojih “awesome” photoshop skilz):

Ps: Ker z ružico še nisva prijateljici, bi prosla kogarkoli, ki to bere in je imel izkušnje z njo, da se mi javi. Mama še kr vlke težave druga z drugo, predvsem ma pa njen čolniček problem z mojimi cvirni (ima zadeva, na katero se navije spodnja nit, dejansko slovenski izraz?). In čisto nov čolniček je, … drag čolniček…

 • Share/BookmarkKomentarji

 1. 1 Thunderstorm komentira:

  Nimam pojma o šivalnih strojih, ampak moram pohvaliti tole tvojo “oblekico”, res obvladaš :) Sem že parkrat zapazila kaj lepega na tvojem blogu; eni imate res smisel :)

  Objava 23.09.2010, 22:03
 2. fenchurch 2 fenchurch komentira:

  hvala:)

  Objava 23.09.2010, 22:10
 3. 3 Matjaž (naročite se na komentarje) komentira:

  Živjo vsem
  Tudi jaz imam doma eno od podobnih legend, pa bi rarabil navodila zanjo. Če mi lahko kdo pomaga bom pa prav vesel. Gre za model Bagat danica extra matic. Dosegljiv sem pa na mail cisto.vse@siol.net
  lp

  Objava 23.09.2010, 22:23
 4. fenchurch 4 fenchurch komentira:

  http://www.sivalnistroji.com/index.php?p=1_10_Navodila-za-uporabo-BAGAT

  to stran sem jaz našla, čeprav navodila za Ružo vbistvu mam, pa mi pri mojih težavah ne pomagajo. čeprav vidim, da na tej strani ni navodil za tvoj šivalni stroj, jih lahko morda kontaktiraš in ti bi znali svetovat.

  Objava 23.09.2010, 22:27
 5. 5 Matjaž (naročite se na komentarje) komentira:

  Hvala!!! Sem jim že poslal mail in upam da dobim odgovor, drugač mam pa doma še Singerico v leseni omarici ki datira nekje iz leta cca 1930 – 1940, nimam točnega podatka ker je letnica zbrisana, vsekakor pa ena izmed legend med katere spada definitivno tudi znamka Bagat.

  Objava 23.09.2010, 22:33
 6. 6 Ursa (naročite se na komentarje) komentira:

  Oj, kakšne težave pa imaš? Pomembno je, da spodnjo nit pravilno vstaviš v čolniček in da izenačiš napetost zgornjega in spodnjega sukanca :) Aja pa da iglo pravilno vstaviš – okroglina naj gleda stran od šivalnega stroja.

  Objava 24.09.2010, 07:49
 7. 7 Magda Tomažič komentira:

  Imam isti šivalni stroj že 30 let. Šivam veliko in je še vedno super. Imela sem ga že dvakrat na generalnem servisu, sicer pa mu nič ne manjka. Lahko bi vsakemu pokazala njegove funkcije, vendar gre to najlaže v živo.

  Objava 24.09.2010, 08:04
 8. fenchurch 8 fenchurch komentira:

  moja težava je predvsem s tem, da sem takrat v lidlu kupla cel komplet cvirna, ki je mel zgornje niti in potem kr pripravljene spodnje niti. in te spodnje niti preprosto ne pašejo v čolniček, ker so prevlke. enako je z vsemi ostalimi temi nastavki za sponjo nit (znova: Ma to kak izraz? v angleščini je menda bobin, kaj pa v slovenščini:)?) A je treba za bagate al pa samo za ružo posebej te zadeve kupit in če ja, kje:)? ker eno ono zadevo je še mel zraven šivalni stroj, ki je dejansko pasala, ampak je dosti tanjša. in ker je plastična sumim da ne bo držala dolgo, tako da ne morem samo na tisto vedno nove niti navijat:) upam da sem prav razložla in da je razumljivo:)
  in pa sevda imam težave s samo napetostjo zgornje niti. Na lidlovem sem se že počasi navadla kolko morem za kero blago nastavit, s tem bom mela pa očitno še težave. ampak mislim da se morem to bolj sama naučit na napakah:)

  funkcije pa počasi spoznavam z navodili… glede na to da itak šivam samo torbice (tečaji za šivanje in krojenje so v mb očinto samo na enem mestu in ob zelo neprikladnih urah…), mislim da jih ne bom uporabljala kaj dosti:)

  Objava 24.09.2010, 08:25
 9. 9 Ursa (naročite se na komentarje) komentira:

  Aja, tisti so napačni :) najbolje, da vzameš čolniček (ne vem če obstaja kak normalen slovenski izraz) in greš z njim v trgovino s pripomočki za šivanje, da potem najdeta s prodajalko skupaj take bobbinčke, ki pašejo – tako grem jaz. Ne se sekirat, če so plastični. Moji plastični so stari že 20 let pa se ni noben zlomil :) Tisti, ki so v teh cheap kompletih so slabši kot ti plastični, čeprav so kovinski. Moji npr niso imeli tistega zatiča, da bi jih lahko navijal na mašino…

  Tukaj ni pomembna samo napetost zgornje niti, ampak tudi spodnje – bagatke so zelo občutljive na to, po mojih izkušnjah :) zateguje se s tistim šraufkom, ki je na čolničku, vodilo pa naj ti bo to, da ko čolniček držiš za sukanec, ta ne sme drseti, če pa ga pocukaš (tako kot yoyo), mora malce zdrsnit dol, ne sme biti pri miru.

  Objava 24.09.2010, 08:47
 10. fenchurch 10 fenchurch komentira:

  aha, hvala:) se mi je zdelo da bo nekaj takega, ampak nisem bla prepričana:) te kompleti se meni zdijo sicer ful priročni, ker se mi skoraj nikoli ne ljubi navijat niti:)

  in hvala za nasvet s spodnjo nitjo. Lidlov stroj je bil precej neobčutljiv, oz na njem skoraj nikoli nisem spreminjala napetosti spodnje niti. Pri tem se bom pa potrudla in še naprej malo šivala take preproste kvadratne zadeve kot je bila tale oblekica za škatlo, preden se lotim resnih projektov:)

  Objava 24.09.2010, 08:59

Komentiraj

(obvezno)

(obvezno)Formiranje komentarja
Nazaj na Vrh | Tekstovno območje: Večje | Manjše

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !