Bober


« MMX | Domov | Jogurt »

God created the world, but the Dutch created the Netherlands

Nizozemci so en smešn narod. Visoki in vitki, svetlolasi. Z njimi se bolj podrobno spoznavam že precej časa, saj se je moja teta(ok, vbistvu je mamina sestrična, ampak zaradi kroničnega pomanjkanja sorodnikov in časa, ki smo ga skupaj preživljali, ko sem bila še micena, bo zame vedno teta) že pred več kot 15 leti poročila z enim izmed njih. Potem je pred petimi leti ena izmed najboljših prijateljic prav tako našla svojega (in glede na to, da sta zdaj zaročena in srečna, sem vesela, da sem jo spodbujala k spoznavanju “čudnega tipa na netu”). Zdaj pa je tam nekeje blizu Amsterdama še ena prijateljica, eno leto na prostovoljnem delu in tako smo se odločili, da jo za novo leto obiščemo.

13+/- ur vožnje v eno smer, približno 280€ stroškov za prevoz. Se splača, sploh če ste 4, imate maminega superba in dovolj časa.

Tako smo prejšnji ponedeljek zvečer prispeli v Amstelveen, predmestje Amsterdama z 80000 prebivalci.  Ž. živi v gozdu, oziroma čisto na robu, zraven kanalov. Gozd so nizozemci po vojni, bolj ali manj iz čistega dolgčasa, naredili sami. In ni majhen. Živi v ogromni hišici s še dvema prostovoljcema. Hišica sicer bolj ali manj nima sten, bi pa v njej lahko spalo 50 kitjacev. Kar za nizozemske hiše niti najmanj ni značilno. Takoj smo opazili, da nizozmeci očitno ne poznajo plugov in soli. Na cestah, pločnikih, parkiriščih, povsod je bila 10 cm debela plast ledu, ampak domačini so se nemeneč zanjo naprej vozili na svojih velikih mestnih kolesih in veselo zvončkljali. Kasneje mi je teta povedala, da jim je soli zamnjkalo tam nekje drugi dan sneženja, pa se nihče ne sekira. Tudi zimskih gum jim je zmanjkalo, ampak niso obvezne.

Nizozemci so škrti in šparavni, ampak vseeno zbujajo občutek, da svoje imetje radi razkazujejo v velikih pritličnih oknih brez zaves. Vbistvu pa očitno samo ne marajo televizije, v marsikaterem mraku v hišah je na kavčih obrnjenih k oknu posedal mož s pivom. In opazoval…

Čudni so, nizozemci, ja. Ker toliko kolesarijo, lahko očitno v času praznikov pojejo velike količine takšne ali drugčane pohane sladke hrane na ulici. In ostanejo suhi. Od krofom in miškam podbnih slaščic, pomfrija s 100 omakami, do belgijskih vaflov, navadnih palačink, njihovoh štrobvaflov, do najboljših mini palačink, na katere ti dajo kepo putra in tono cukra v prahu. Kot se spodobi.

Pojdeli smo tudi nekej 5 ton sušija. Prijatelj od Ž., made in hongkong, dela v japonski restavraciji (važno je, da imajo poševne oči…) in ga redno nosi domov. Meni se je suši malo zameril prvi dan, ker se je ne po lastni krivdi vrnil po isti poti, kot je v moje telo prišel. S sabo smo pač prinesli dovolj alkohola za 50 kitajcev. In ga, z izjemo vina, hitro pokončali.

Do mesta (a’dam)  smo morali pešačiti 20 minut in se 30 minut voziti s tramvajem. Javni prevoz imajo izjemno urejen, z izjemo novega leta, ko na glavni amstelvenski postaji čaka 15 bedakov, na neprihajajoč avtobus in potem na to, da bo mimo pripeljal kak taksi na črno in jih(nas) za 50-100€ spravil do mesta.  Nekako se nam nikoli ni uspelo vstati pred dvanajsto, tako da smo tako Amsterdam, kot tudi Den Haag, videli zgolj v temi. Nizozemci so pozimi prikrajšani za vsaj še 2 uri svetlobe več kot mi. Amsterdam je kot neskončen labirint turistov, coffeshopov, kanalov in lučk. Če nimaš izkušenega vodiča si verjetno za zmeraj ujet med prodajalke ljubezni in poledenelo vodo. Ampak mi smo imel izkušeno vodičko, peljala nas je v stari del mesta, ki je lep in neobljubden. Pojedli smo nekaj pri turkih in se sprehajali. V mesto smo spet šli v četrtek, takrat smo celo ostali zunaj. Ker sma se z mojo boljšo polovico zmenla z zaročencem od prej omenjene prijatljice, so ostali slovenci šli v tovarno Hajnikena, midva pa na Dam trg, kjer sem potem spila najdražji koktejl v življenju. Je bil pa Fun on the Dam square.  In je bil so much fun, da sem si potem mogla kupit nove čevlje. Camperke me pač premamijo. Zmeraj, sploh če jih je polna trgovina. Vmes sma bila še v muzeju seksa, predvsem zato ker je vstopnina samo 4 evre in je to bolj poceni, kot če bi šla na pijačo in tam čakla prijatelje. Malo je strašn in skoraj nič seksi. Poln lepih dojk, to je pa tudi to.

Den Haag, ki ni samo eno od mnogih mest s preveč samoglasniki in izgovrjavo podbno dušenju, ampak prestolnica, je prikupen. Nizek je in v njem komajda najdeš kraljevo palačo in parlament. Njegova nova mestna stvaba, leden krealica, je, kot se je moj dragi izrazil Stavba kot se reče. Blizu je bila sicer opevana najbolj znana plaža S(vsatavi nekaj minutno izgovarjanje šjev in hjev z pol deci vode v grlu) ampak je v temi nismo obiskali. Sem bila tam pred nekaj leti. Mrzlo je. In peščeno. In to je to.

Zabavn je bil tudi prednovoletni obisk trgovine, kjer smo morali kupiti ameriški filet (njihove verzija tatrskega biftka) in vse sestavine za francosko. Pršut smo, seveda, prinesli s sabo. Škrti nizozemci ti v alberthajmu (to je takorkoč merkator-povsod ga najdeš, v velikih in malih verzijah, in čisto malo dražji je od konkurence) podarijo skodelico prekleto dobre kave- na vozičkih je celo posebno mesto, kamor jo lahko odložiš. Uči se, mercator, ker če boste začeli dajat kavo, bom vsak dan.

Za novo leto smo potem šli na zabavo od prijatelja od prijateljice od Ž. Po raznih že prej omenjenih mukah s taksiji je bilo precej zabavno. Nizozemci so res smešni, ja, kljub vsem legalnim drogam se odločijo inhalirat bombice za delanje smetane, v katerih bi naj bil smejalni plin.  Prehod v dva enajst smo preživeli na ulici, kjer sem se počutila kot v ameriškem filmu o Vietnamski vojni. Pokalo je in bilo je ogromno dima. Povprečen nizozemec za ognjemet zapravi 250€.

In kaj mi je bilo najbolj všeč? Poleg oldschool hanganja v dnevni sobi in kuhanja kitjaske kislo pekoče juhe, pri katerem je sodeloval kitajec (I think I know the secrets now! muwahahahaha) prav gotvo sir. Sir je navsezadnje boljši kot seks in enkrat bom to svojo tezo tudi utemljila.

 • Share/BookmarkTrackbacks & Pingbacks

 1. » LRD- mala rdeča oblekica Bober Pingback dne 20.02.2013, 12:23

Komentarji

 1. 1 amama komentira:

  uf, tvoj fant ga pa zgleda pihne :) upam, da ni prebral te tvoje pritožbe..

  Objava 3.01.2011, 22:47
 2. fenchurch 2 fenchurch komentira:

  vbistvu je okrog tega cela filozofija popolnoma neodvisna od fantov. saj pravim, enkrat bom na široko potrdila svojo tezo.

  Objava 4.01.2011, 07:22
 3. 3 Nadja komentira:

  Oliebolen=nizozemske miske :)
  Cisto dovolj je ena…

  Objava 4.01.2011, 09:07
 4. 4 fenchurch komentira:

  frešer je en večer pojedu 4…

  Objava 4.01.2011, 11:03
 5. 5 fredperry komentira:

  Ja, so hecni, zaradi tega se pa morejo izpostavljat z drogami in hurbami.

  Objava 4.01.2011, 19:33

Komentiraj

(obvezno)

(obvezno)Formiranje komentarja
Nazaj na Vrh | Tekstovno območje: Večje | Manjše

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !