Boberrada imam vrtnice

Slovenščina je fina, toliko dvoumnosti dopušča. Ali pa enoumnosti, ker so naši možgani včasih preveč usmerjeni v en sam pomen. Ko takole rečem “rada imam vrtnice”, verjetno nihče ne misli, da jih imam rada v romantičnem smislu (kar jih nimam in ker vb slovenščini v taka namene uporabljamo glagol “ljubiti”), ampak da jim imam rada kot rože, ki so lepe in lepo dišijo (kar jih imam). Ampak ima lahko tak stavek še en tretji pomen, meni najbližji in tisti, o katerem bi danes rada govorila. Prvazaprav ne samo, da jih imam rada, ne, rada jem vrtnice.

V naši kulturi vrnice kot kulinarični presežek skorajda niso poznane. Bolj južno in vzhodno od nas pa jih najdemo v marsikateri dobroti kot začimbo v obliki rožne vode. Potem pa so še tiste bolj moderne zahodne kuhinje, kjer je kuhanje z rožami precej popularno. Poslastica, ki sem jo pripravila danes, je ena taka fina mešanica obeh kultur. Vrtnični cupcake-i.

Obožujem, resnično obožujem okus vrtnic. Tako se tele čisto preproste vanilijeve tortice izpopolnjene s kremo polno vrtničnega sirupa (iz Bolgarije, ampak če bodo naše vrtnice bolj polno zacvetele, bom delala domačega)in posušenih vrtničnih cvetov (iz turške tržnice v Berlinu). Recept morem še precej izpolnit, ampak nekega dne in ta dan bo prišel, to slovestno obljubljam sama sebi, bom čisto zares nardila kuharsko knjigo in tudi tale recept bo noter:).

Okrašene so z vrtnicami pomočenimi v beljak in sladkor, ki so predvsem okrasnega pomena, so pa tudi povsem užitne.  Verjetno niso najboljši cupcakei, ki sme jih kadarkoli nardila (khm, v testo sme pozabla dat jace, khm), možno je da so najlepši (čeprav naslednjič prav gotvo ne bom dala suhih cvetov noter, ker zgolj zamašijo dresurno vrečo),  so pa prav gotvo najbolj romantični.

 • Share/BookmarkTrackbacks & Pingbacks

 1. » Ko bom vlka, bom cake boss Bober Pingback dne 26.02.2012, 14:21

Komentarji

 1. 1 Lili komentira:

  Hudo :)

  Objava 31.07.2011, 20:58
 2. 2 rega rega komentira:

  Res lepo…vrtnični sirup imam doma, domač, letos prvič delala. Pri mami na vrtu raste vrtnica, ki cveti samo od nekje maja do največ konca junija, diši omamno…menda je ena zelo stara sorta. Malo raziskovala in so za te zadeve najboljše stare sorte, damaščanke in burbonke. Še ankrat, res lepi cupcakes. :)

  Objava 1.08.2011, 01:29

Komentiraj

(obvezno)

(obvezno)Formiranje komentarja
Nazaj na Vrh | Tekstovno območje: Večje | Manjše

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !