Boberčarovnija ali mulekularna kuharija doma

Odkar sem imela v službi pol ure preveč časa (sicer pa copyi 3/4 časa bojda tako ali tako zapravimo s surfanjem po nepomembnostih) in sem si ustvarila pinterest, popoldneve prežiljavam pred malimi kvadratki. In seveda je 80% mojih pinov mišljeno bolj kot “naredila bom enkrat, ko bo dosti časa”. Potem pa sem včeraj pinala nekaj, kar mi preprosto ni dalo miru in sem takoj zvečer, ko sem končno prišla iz službe, morala spobat. tole.

Source: cafefernando.com via Petra on Pinterest

Ko sem očetu predstavila svojo pokosiločerne namere, me je zgolj nejevrno pogledal. Navsezadnje me je večino stvari o kuhanju naučil on, največ o zadevah, kot so čokoladni muosse-i. Ko sem na voni kopeli v 120 ml vode topila 130 g čokolade, je on kuhal esspreso. Ko se je čokolada stopila, mi je povedal, da je moj kapučino gotov. Odgvorila sem mu, da ga bom spila, ko bom konačal mousse. Tukaj ga je stvar začela zanimati, še zmeraj pa seveda ni vrjel v moj končni uspeh. In priznam, tudi sama sem bila bolj ali manj prepričana, da bom na koncu čokoladno vodo vlila v kaupščino in nardila mokačino amerikano. Ampak sem dala stopljeno mešanico v ledeno kopel, vzela ročni mešalnik in na  najmanjši hitrosti stepala. Prvo minutu se ni dogajalo skoraj nič in Pani(oče) je komentiral, da imam premalo ledu v kopeli. Ko sem dodala led in še malo stepala, se je zadeva začela strjevat. In potem, čez kako minuto ali dve, je nastal mousse. Pravi, penasti in nenormlano čokoladastično dober. In resno … Za zadevo sem porabila 10 minut. Ima 2 sestavini. V primerjavi s “pravim” mousseom je zdrava in nizkokalorična sladica. In dejansko se ohrani v hladilniku čez noč.

Muleklurana kuhinja (čeprav je menda en znan mariborski chef rekel, da je ne smemo tako imenovati) je očitno mnogo bolj preprosta, kot na prvi pogled zgleda. 20000x bolj presenetljiva, če se ti posreči doma. In v nizobraženih nenaravoslovnih možganih ni dovolj znanja, da bi znali razložit njene fenomene. (Čeprav imam teorijo da je za vse skupaj pri tem mousseu kriva emulzija kakavovih maščob, but as i said, te besede se bežno spomnim zgolj iz osnovnošolske kemije). Če imate doma 130g 70% čokolade pojdite v kuhinjo. Zdaj takoj. Čez 15 minut mi boste hvaležni.

  • Share/BookmarkTrackbacks & Pingbacks

  1. » neverjetno čokoladni, sočni, zdravi, lešnikasti in veganski cupcakei: recept Bober Pingback dne 4.03.2013, 11:11

Komentarji

  1. 1 pisanjebesedil komentira:

    Definitivno za preizkusit!

    Objava 5.11.2011, 23:43

Komentiraj

(obvezno)

(obvezno)Formiranje komentarja
Nazaj na Vrh | Tekstovno območje: Večje | Manjše

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !