BoberDisleksija

Stvar, ki se je bojim najbolj na svetu (bolj kot zaprtih prostrov, polnih ljudi, brez izhoda) je glasno branje. Ko so se pred maturo vsi sekirali kako se niso dovolj učili za biologijo ali pa kako ne zanjo uporabljat vseh časov v angleščini, je bilo mene na smrt strah ustnega dela slovenščine. Če se spomnite, je ena izmed nalog, ki jih moraš opraviti, prebiranje literarnega dela na vprašalnem lističu. In to je tudi edina stvar, ki se je pravzprav spomnim iz mature. Dogodek v mestu Gogi. Ni mi šlo.

Kot sem povedala že najmanj milionkrat, imam disleksijo. Pravzprav imam srečo, ker je precej blaga oblika in nikoli nisem imela resnih težav z branjem nasplošno. Hitro sem se naučila brat, tako, malo na približno in dojemat besedila kot celoto, brez da bi posebno pozornost posvečala posameznim besedam. Kot otrok sem neverjetno rada brala (in še vedno to rada počnem), sama in potiho, zato so se moji možgani hitro naučili kake oblike(vizualno) so določene besede in mi jih pravzprav, nikoli ni bilo treba zares brat, črko po črko.

Od nekdaj pa sem imela hude težave pri pisanju. Mama je trgala liste iz  mojih prvošolskih zvezkov, ker so mi v domači nalogi vedno znova manjkali a-ji in sem konstano zamenjevala vrstne rede določenih črk. Ker nisem imela težav z učenjem nasplošno, me prvzaprva do 4. razreda nihče ni dal na nobeno testiranje. Potem pa je mami, po domače, dopizdlo in me je peljala k neki svoji prijateljici. Ta je potem hitro ugotvoila v čem je težava in mi povedala, kako naj se z njo spopadam. Večini se, verjetno, pisanje v slovenščini zdi nekaj samo posebi umevnega. Ampak se spomnite kako je bilo tista prva leta učenja angleščine, ko ste si vsako besedo, ki ste jo napisali, morali počasi in potiho črkovati? No, tako jaz pišem v vseh jezikih, črko po črko, vedno znova, ne glede na to koliko let kak jezik obvladam in kako dobra prijatelja sva – če se mi zares ljubi, imam čas in želim, da so stvari pravilno napisane. Seveda se pri dolgih besedah, sploh takih, ki imajo podobne, ponavljajoče se zloge, še vedno velikokrat zalomi, ampak se trudim. Če zares hočem.

Največji problem mi potem, ko se vse skupaj sešteje, predstavlja lektoriranje same sabe. Kot sem že povedala, besed ne berem “zares”, ampak poznam njihovo približno obliko (vem da to zveni čudno, ampak boljše ne znam razložit), … Sploh pa zmeraj točno vem, kaj sem želela napisat, zato vedno znova preprosto preberem to, kar bi moralo pisat in ne to kar dejansko piše.

Zakaj imajo  moji blogvski zapisi toliko “typotov”, če v teoriji znam pisat (kar znam, čisto zares, RTV Slovenija in Krka in podobni, za katere sem že pisala oglase, bi se strinjali)? Ker je tale blog moj hobi. Nekaj, v čimer želim uživat in s čimer se sproščam. Vesolje, bog, karkoli že določa našo usodo, ima krut smisel za humor. Ena redkih stvari, za katero imam kakršenkoli talent in ki me, pravzprav, zelo veseli, je pisanje. Žal mi je podarilo tudi dar “drugačnega načina razmišlanja” ali s katerimkoli bullshitom želijo strokovnjaki olepšat disleksijo. In za to vsak sesatvek, ko ga napišem, prebrem dvakrat, trikrat in ne zares vsako črko posebej. Zato napake ostanejo. In kot sem že prav tako tisočkrat povedala – namen tega bloga nikoli ni bil, da bi bil slovnično ali kaorkoli drugače pravilen.

Tako da, preden naslednjič napišete kak komentar o tam kako ne znam črkovat, malo razmislite. Prosim. Nikoli mi ni bilo zabavno pisat “narobe”, nikoli nisem pisala na tak način, da bi se uprla nekemu sistemu ali da bi kogarkoli izzivala (za to uporabljam štajerščino). Dejansko imam prirojeno napako. In iz takih stvarin se ne norčuje, vam mama ni nikoli povedala?

 • Share/BookmarkKomentarji

 1. 1 viljem (naročite se na komentarje) komentira:

  hejjo :)

  vsekakor se lahko negativno nastrojeni bralec spotakne ob kakšno črkovno nepravilnost, vendar ob tem prezre(morda zanalašč?) vedro značajnost tvojega pisanja. seveda, je najpomembnejša vsebina, ki pa mi je, kot mimobežnemu kukalcu, prijetna. vsekakor pa je to tvoj blog in zato naj slabonamerni komentatorji rajši zadržijo in na svojih blogih ustvarjajo po svoje. grammar nazis.

  enivej, tudi sam sem v srednji šoli imel nekaj časa tremo pred branjem v razredu, povsem iz praktičnih razlogov, saj nisem bil zvest samemu sebi in imel neke prelomne momente z zdravjem staršev. se pa spomnim, da sem na koncu na maturi blestel s svojim branjem in interpretacijo don Kihota. good memories. stvari so danes na pravem mestu, zavest je močna in perspektiva svetla, še vedno pa ne vem, kako bi izgledalo, če bi moral brati pred množico ljudi.. sem pa skoraj prepričan, da bi mi prav dobro uspelo! :)

  bom pobookmarkal tvoj blog, te pa povabim, da pogledaš tudi mojega, sem šele dobro začel s pisanjem, no, pred leti sem pisal precej bran blog, vendar tisti časi so že dolgo za nami, scena pa se je, dodobra premešala.

  LP, GL, HF!

  [url]https://www.youtube.com/watch?v=_9Kw8oKh94M&feature=related[/url]

  Objava 4.11.2012, 02:44
 2. 2 charovnichka komentira:

  ne sekiraj se tisti, ki je nimajo, jo ponavadi ne razumejo, ko sem jaz odraščala, so vsi govorili, da sem lena. sem iz časov, ko se o tem sploh ni govorili, morda v kakih visoko intelektualnih krogih in ko sem pred leti peljala sina v prvi razred nisem niti pomislila na kaj takega. v drugem razredu naj je postalo jasno in potem še testiranja .. fant in kar hudo obliko in je dobil odločbo. šola je muka tako njemu kot meni, počutim se kod da ponovno sedim v šolski klopi. hvala bogu so se časi spremili .. o tem se govori in ni tabu in ko so testirali sin, sem dobila potrditev, da sem tudi sama disleksik …. življenje s tem ni lahko .. je drugačno, v mojih časih so rekli, šta ne ubije … jača. slaba tolažba, ampak sama sem si vedno rekla, da imam pač nekje drugje več in verjamem da je tako … srečno

  Objava 4.11.2012, 07:36
 3. 3 Rado komentira:

  Dobro se držiš, odličen tekst.

  Je mar disleksija povezana z genialnostjo? Sem zadnjič pri prijateljih, ki imajo oba dislektična otroka, enega kakšno uro spraševal snov za šesti razred OŠ.
  Pismo!
  Ta fant, ki ima v šoli probleme, ker učiteljice nočejo (ne morejo, ne znajo?) k njemu posebno pristopiti,
  je vse vedel. Najbolj me me je na rit vrglo, ko mi je na eno vprašanje odgovoril z “po angleški verziji Wikipedije je to tako, po slovenski verziji pa drugače”!

  Objava 4.11.2012, 08:23
 4. fenchurch 4 fenchurch komentira:

  Disleksijo pogosto povezujejo z genailnostjo, ampak zmeraj sem sumla, da jo to tako, malo za tolažbo. Menda so bili disleksiki Picasso, Disney, Lenon … cel seznam tukaj :) predvsem pa naši možgani res drugače delujejo, zato probleme razrešujemo na nekonvencionalne načine in če imaš srečo, si v tem tako dober, da si genialen:) Kolikor vem menda na splošno velja prepričanje da imamo bolj razvito desno, kreativno, polovico možganov. Najbolj znani slovenski dislektik je sicer Gojc in če pogledaš še ostale “znane” dislektike, bi rekla, da če ne drugega, imamo vsaj odličen smisel za humor:))

  Objava 4.11.2012, 09:46
 5. 5 MILENA (naročite se na komentarje) komentira:

  ojej, dislektikov nas je kar nekaj. Vrsto let sploh nisem vedela, zakaj je tako…
  Še dobro, da računalnik sam ”zacahna” besede, ki so napisane v popolnoma zmešanem vrstnem redu….
  Tudi branje mi (je) povzročalo nemalo težav….
  A treningi nareidjo svoje…
  Ker delam na radiu, me včasih tudi slišno spodnese, a nič hudega….
  :-)
  Svet se še ni podrl….

  Objava 4.11.2012, 15:00
 6. 6 Maj (naročite se na komentarje) komentira:

  Uporabljaj črkovalnik za slovenščino-Firefox(verjetno ima kaj podobnega tudi Google Chrome) ima super razširitev, ki se ji reče črkovalnik za slovenščino in ti takoj podčrta besede, ki jim kaj manjka-potem natančno prebereš samo te besede in jih popraviš.

  Objava 5.11.2012, 16:49
 7. 7 Nick (naročite se na komentarje) komentira:

  Prav gotovo imaš na računalniku tudi Word, ki ti označi zatipkane besede. Torej pišeš tekst v Wordu, popraviš typote in nato prekopiraš na blog. Na napake je človek pač težko ponosen, ali pa je nekaj narobe z njim ;)

  Objava 6.11.2012, 08:05
 8. strojnik 8 strojnik (naročite se na komentarje) komentira:

  Z leti se boš naučila normalno funkcionirati. Jaz bi svojo disleksijo kar zelo pogrešal, če bi izpuhtela. Predvsem zaradi nekonvencionalnega reševanja problemov, saj živim od tega… :)

  Je pa zadeva dedna, saj smo enega od otrok že testirali in so mu prilagodili način izpraševanja in pisanja kontrolk. Jaz sem bil pa v mojih časih seveda samo brihten pa len…

  Objava 6.11.2012, 10:14
 9. fenchurch 9 fenchurch komentira:

  @nick: prav gotvo imam word, vendar angleško različico. in ker sem vse življenje odrašala ob “računalničarjih”, ki jih trenutno ni ob meni, ne znam inštalirat slovenskega slovarja.:)
  @strojnik: ma sej že čisto lepo živim z njo, ni panike (v kolikor ne rabim na glas brat ali mi ljudje na blogu ne težijo, da ne znam pisat:)). vbistvu par let sploh nisem razmišljala o njej, tako, skozi srednjo šolo(razn na maturi:)) in na faksu. Resno sem se je znova zavedla komaj ko sem se pred tremi leti htela naučit portuglalsko in sem brala tako kot prvošolček. Šele takrat mi je postalo jasno kako naternirana sem vbistvu v branju slovenščine in angleščine. In ja, ker moje disleksije pravzprav nihče ni nikoli zares uradno potrdil ali je predstavil mojim učiteljem (kot sem že povedala, še kr nežna je in vbistvu sem imela zmeraj večinoma odlične ocene, tako da ni blo panike), so vsi vedno govrili kaka škoda je, da sem tako površna in hkrati lena:)

  Objava 6.11.2012, 11:22
 10. 10 alcessa komentira:

  Ne rabiš računalničarjev, samo tole naložiš, če uporabljaš Firefox: https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/slovar-za-slovenski-jezik/

  Pravi ena, ki ima čedalje večje težave s pravilnim črkovanjem zaradi preobilice vsakodnevnega tipkanja :-)

  Objava 6.11.2012, 15:42
 11. fenchurch 11 fenchurch komentira:

  žal uporabljam Chrome in sem že spremenila jezik na slovenščino, ampak google očitno ne sodeluje z mano:)

  Objava 6.11.2012, 18:54
 12. 12 Maj (naročite se na komentarje) komentira:

  Daj naloži si Firefox, ki je še boljši od Chroma, ker lahko še več stvari nastaviš po svoji želji nato pa še zgornji dodatek pa bo problem rešen.
  https://download.mozilla.org/?product=firefox-16.0.2&os=win&lang=sl

  Lp

  Objava 7.11.2012, 10:30
 13. strojnik 13 strojnik (naročite se na komentarje) komentira:

  Ni mi jasno zakaj ste toliko navalili na razna orodja v borbi proti čisto sprejemljivemu pisanju…

  Plus tega je samokontrola boljša, za sam trening…

  Objava 7.11.2012, 11:41
 14. 14 Maj (naročite se na komentarje) komentira:

  Naj ji nihče ne očita, da ne piše dobro.

  Sama piše, da kljub trudu enostavno spregleda kakšne napake in zakaj si ne bi pomagala z odličnim orodjem, ki samodejno označi nepravilno zapisane besede.

  Zaradi tega orodja, ki ji bo pomagal, bo potem lahko napisala še več stvari, ker bo porabila manj časa za samokontrolo in popravljanje.

  Objava 7.11.2012, 14:31
 15. fenchurch 15 fenchurch komentira:

  Torej… firefoxa nisme naložla, ker imam rada chrome in sem si ga komaj prilagodila in se ga navadla(dolgo sem rabla, da sem preklopla iz Opere:)) me je pa moj dragi računalničar spomnu na najboljšo možno rešitev: open office. še nič nelegalnega mi ni bilo treba:) tako da bom odzadaj, ako se mi bo dalo, pisala tam:D

  Objava 7.11.2012, 18:44
 16. 16 alcessa komentira:

  Ma ne, kar se mene tiče, nič ne rabiš spreminjati – meni se še nikoli za trenutek ni zdelo, da sem dislekcična, doštudirala sem tudi vse jezike, ki sem jih hotela, zdaj pa ga čedalje bolje biksam na internetu, ker se mi vedno mudi – kadar ne spustim čez črkovalnika od Ognjene lisice, stvar zna biti precej huda … in sem hkrati vsega vajena in pripravljena pomagati, če si kdo pomoči želi.

  Da ne govorim o dnevih, ko mi črkovalnik pravi, da je vse v redu, pa ugotovim, da sem v besedi stanje namesto t uporabila r :oops:

  Fenchurch: najdeš najbolj zgovorno napako v tem nepopravljenem komentarju? :-)

  Objava 7.11.2012, 22:39
 17. fenchurch 17 fenchurch komentira:

  hmm,… seriously,… sicer je pozno in se mi ne ljubi res trudit… ampak ne:D

  Objava 7.11.2012, 22:46
 18. 18 Nick (naročite se na komentarje) komentira:

  jaz jo: dislekcična

  še vedno pa tudi trdim, da na napake naj ne bi bil ponosen

  Objava 8.11.2012, 07:26
 19. strojnik 19 strojnik (naročite se na komentarje) komentira:

  @Nick. Lahko se pomeriva recimo v prostorski predstavi, pa se bom mogoče jaz ob tvoje napake obregnil…

  Na 3D testiranjih so rekli, da sem med 3% zemljanov…

  Objava 8.11.2012, 08:03
 20. 20 Nick (naročite se na komentarje) komentira:

  strojnik: žal mi ni jasno, o čem pišeš oz. zakaj si zamenjal temo.

  Objava 8.11.2012, 08:25

Komentiraj

(obvezno)

(obvezno)Formiranje komentarja
Nazaj na Vrh | Tekstovno območje: Večje | Manjše

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !