BoberVitamini in minerali

Čeprav sem (tako kot bolj ali manj vedno), na teoretičnem tripu zdravega prehranjevanja (na obe očesi in na tretjo tudi bomo zamižali ob misli na današnje pohane šampinjone in…) ta zapis ne bo o hranilnih vrednostih in sokovih in brokolijevih kalčkih.

Ampak o torti.  Jej, TORTA!

Zakaj potem naslov? Mamin „poseben prijatelj“ (dolgo sem razmišljala katero besedno zvezo naj uporabim in ob tej se morem zmeraj malo zahihitati. Rada se hihitam.) je praznoval okrogel rojstni dan. Mislim, da je očitno, da sem mu mogla spečt in okrasit torto. Problem je v tem, da on ne je sladkorja, v njegovi družini je pa milijon nekih alergij, za to je moja torta morala ostati tudi brez rumenjakov. Now that’s a challenge. O tem kako sem porabla 17 jajc, kako sta se mi 2 porciji swiss meringue butter creama pokvarli (agavin sirup ni sladkor. In četudi ljudje delajo italijanski meringue z njim, švicarskega sicer gre, ampak maslo se potem ne vkomponira kot bi se moralo. In jaz bom to krivila. ja.), ne bom. Vitamini v naslovu se nanašajo na to, da je bilo v testu za torto 5 jabolk in ena limona (skoraj cela:)). In je bilo polnilo bolj ali manj samo iz borovnic (pššt, tisto 1 maslo in 4 beljaki ne štejejo…). Tako da je bila polna vitaminov.

Minerali pa se nanašajo na okrasje. Le tega lahko olupimo iz torte, za to je bil sladkor dovoljen. Sladkorne mase (tičino/fondant/nekajnekaj) pač ne moreš nardit brez sladkorja. Kot tudi gumpaste-a, ki je za izdelovanje rož. Mamin posebni prijatelj (hihi) ima poseben hobi. Strast. Hodi po svetu in išče kamne. Pravzaprav minerale/kristale. Tako sem se odločla torto okrasit z mineralogijo v mislih.

Najponosnejša nasploh sem na geodo. Ker zgleda izjemno realsitično, za geodo, ki jo je izdelal nekdo, ki 4. v življenju dela z gumpasteom. (Čeprav mi je Z. potem povedal da, če v trgovini najdeš tako geodo, pomeni, da so jo Brazilci zvito umetno pobarvali. Tako kamneno namreč)

In seveda sem mogla izkoristit priliko za delanje sladkornih uhlekov – tako vsaj moja babica imenuje te rastline, ki so trenutno (vsaj če sklepaš po blogih in pinterestu) najpopularnejše rastline sploh. Bolj popularne od potonik. In ker sem te zadeve nekoč sadila v skalnjak, mi grejo izvrstno skupaj s temo skalovja.

Sicer imam v kuhinji še 4 kozarce pisanega sladkornega sirupa, ki bi se mogu po mnenju interneta do zdaj kristalizirat in postat „rock candy“ (sladkorni kristali), pa se ni. Ampak smo meli doma na srečo še tono rjavega candisa, ki ga tak al tak nihče ne uporabla, in mama je mela še nekaj belega, tako da se je tudi tukaj vse lepo izšlo.

In čeprav se buttercream mizerno ponesrečil in torta sama po sebi ni bila dovolj ravna, da bi jo šlo lepo prevlečt s sladkorno maso, sem neskončno zadovoljna sama s sabo. Kamni tudi niso nekaj ful ravni. In torta na koncu sploh ni bila slaba.

  • Share/BookmarkKomentiraj

(obvezno)

(obvezno)Formiranje komentarja
Nazaj na Vrh | Tekstovno območje: Večje | Manjše

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !