Boberkako sem zašila prvi, pravi korzet

Korzet je spet ena tistih stvari, ki v DIY krogih velja za prekleto težek projekt, za katerega rabiš veliko znanja, sposobnosti in natančnosti. In tudi ta mit lahko uradno zavrnem. Vse, kar za korzet rabiš je internet, šivalni stroj, material in nekaj malega šiviljskih izkušenj (ravno toliko da znaš tudi ne samo ravne šive šivat. In če ravnih ne znaš/se ti ne ljubi čisto 100% ravno tudi ni nič narobe:))

Jaz sme že parkrat probala nekaj korzetastgea, pa sem preveč komplicirala in na koncu obupala. Tako sem imela doma nekje 6-7 m plastičnih kosti za korzete. In nekaj malega onih kovinskih zadev, za katere nimam pojma kak se jim reče, ampak jih daš v blago da zaščitijo lukne. :) Te sem imela za torbice. Imam tudi ene 20m različnega blaga na zalogi(za korzet potrbuješ takega še kr trdega, najboljšega takega namenjenega pohištvu), večinoma še ne začetih projektov ali ostankov od kakih drugih projektov. Za to sem vedla, da se lahko letos za pusta zastonj lotim korzeta. In ker bo pust kmalu in morda kaka šivilja išče nasvet kako lahko v enem popoldnevu zašiješ korzet, da si potem lahko fighter princesa (ali pa čisto navadna princesa. Ali pa si ga zašiješ za Valentinovo. Not judging anything here.) bom tale zapis napisala in objavla danes.

Najprej rabiš kroj. Na internetu je bolj malo brezplačnih krojev, je pa tale stran, ki ti pomaga, da si sama narediš kroj za elizabtenaski korzet. Ti so malo drugačni kot te, ki jih imamo ponavadi v mislih, ker ne ožajo bokov. Končajo se namreč nad boki. Njihov namen je sploščit prsi. Ne zveni ravno seksi, kaj ne? Ampak ste kdaj opazli kako simpatičen dekolte ima Kate Blanchet kot Elizabeta prva, takrat ko ga pokaže. Ta korzet sicer malo stisne nederje(moj daleč najljubši izraz za prsi, ko se uporabljajo kot celota), tako da niti D košarica ne zgleda ne vem kako veliko, ampak hkrati ga dvigne in poudari.

Jaz sem si torej kroj ustvarila sama in čeprav je sprva zgledalo, kot da bo težko in dolgotrajno, mi je največ časa vzelo pretvarjanje iz cm v inče. Prekleti Američani in njihov otročji sistem merjenja. Če se boste lotli tega, priporočam da vse meritve in pretvorbe zaokrožujete prej navzdol, kot navzgor, ker je meni korzet malo prevelik.

Ko vam uspe nardit kroj je vse skupaj precej preprosto. S tem krojem namreč izrežeš zgolj en kos dekorativnega blaga in en kos podloge. Ne pa ene 100000 kosov, kot je to ponavadi pri korzetih. (Za to ti tudi splošči joške, ker ni nobenih vijug in podobnega). Vsa navodila za začetne stopnje šivanja so podana že na spletni strani, za to jih ne bom ponavljala. Če vam je uspelo nardit kroj, očitno znate angleško:)

Ko pride na vrsto vstavljanje kosti in šivanje kanalov za njih, se je meni ponavadi ustavlo. Ampak dooh, čisto preprosto je. Pač skupaj šivaš dekorativno blago in podlogo, da nastanejo kanali dovolj široki za kosti. Jaz sme začela s šivom čisto na sredini spredaj in potem zašila par kanalov na vsako stran. Potem pa sem tiste poševne na skici na spletni strani malo zimprovizirala. Kosti mi je zmanjkalo, za to sem tudi te potem rezala iz nekih kosov plastike, namenjih delanju torbic. Ampak se je izšlo. Vzelo mi je eno popoldne in še to ne celo in mi prineslo toliko ponosa in zadovoljstva, da vam sploh ne morem povedat.

Tako da če vas je zmeraj mikalo zašit korzet (kot je mene) toplo priporočam da probate s temle krojem, ker je preprosto in ni tako zelo dosti prostora za napake. Če vam je škoda denarja za kosti, sem na netu vidla, da jih nekateri režejo kar iz plastičnih lončkov za jogurt. Meni je ta korzet všeč predvsem za to, ker sem imela sprva namen čisto zares bit bojevita princesa (nekaj v smislu „Kak bi zgledalo, če Bell iz Lepotica in zver ne bi bla tako „dobrosrčna“, ampak bi se iz vseh knjig, ki jih bere, naučila kako premagati zveri“), in zaradi vseh kosti ta korzet zgleda že skoraj kot neke vrste oklep. Ampak je vseeno lep. Samo potem se mi ni več dalo šivat,in nisem našla vseh spiky zapestnic iz srednje šole da bi z njih pobrala kovinske koščke, tako da bom za pusta pač nekdo, ki nosi korzet:D

*tukaj se očitno vidi, da mi je za kake 3 cm prevelik. zadaj je že skoraj preceč zavezan (zabavno je, ko si ga sam oblačiš), spredaj pa imam še zmeraj nagubano blago.

  • Share/BookmarkKomentarji

  1. 1 pohajalka komentira:

    Bravo – ampak jaz se tega ne usodim poskušat. Bom raje gledala druge, ki šivate in tiste, ki to nosite, :D

    Objava 9.02.2013, 12:50

Komentiraj

(obvezno)

(obvezno)Formiranje komentarja
Nazaj na Vrh | Tekstovno območje: Večje | Manjše

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !