Boberneverjetno čokoladni, sočni, zdravi, lešnikasti in veganski cupcakei: recept

Če se je kdo slučajno vprašal zakaj celo večnost nisem nič napisala, imam super izgovor. Spet sem se postila s sokom (jedla bolj ali manj nič in pila zgolj sok, več o lanski izkušnji najdete v prispevkih lanskega aprila, zato se ne bom ponavljala). Bilo je težko. Tokrat nisem imela nobenih izbruhov energije in nisem ne vem kako odlično spala. Sem bila pa rahlo zadeta cel teden (občutkovno, ne zares). Tudi to je nekaj. In tokrat sem RES nehala kadit. RES. Za zmeraj. Vsak, ki me vidi s cigaretom v ustih, ima od današnjega dne naprej pravico, da mi ga izbije iz ust, me bitch-slapne (kar je drugače kot fockanje) in morem mu/ji častit pijačo.

Včeraj je bil tako zares čudovit dan, saj sem po petih dneh končno spet grizla. (Da sploh ne omenjam, da je menotrica za diplomo rekla, da sem dobro opravila dozdajšnje delo in da je jezik v prvih 15 straneh odličen. Slednje je približno tako, kot da bi nekdo za ušesom čohal moj ego.) Zato sem ga morala praznovati,… kako drugače, kot s cupacakei. In ker se moje telo odvaja od postenja, so morali bit veganski in brez običajnega sladkorja. Ampak sem naredila recept za, like, ene najboljših tortic ever. EVER! (mislim da me je kombinacija postenja, pohval in pomladi malo preveč napolnila z evforijo. But bear with me.)

Za testo potrebujete: 280 g očiščene buče (take oranžne, ampak mogoče funckionirajo tudi cukini), 1 jabolko, 1/3 skodelice javorjevega (ali agavinega) sirupa, 2 žlici karšnegakoli olja(ki ju lahko tudi izpustite, če hočete povsem nemasto testo). 1 skodelico polnozrnate pirine (ali pšenične) moke, 2 žlički pecilnega praška, 1 žlička sode bikarbone, 4 velik zvrhane žlice kakava, 1/3 skodelice čokoladnih mrvic (ali malih kapljic), sol.

Bučo in jabolko(brez pešk, z olupkom),  skuhate v minimalni količini vode, dokler ni oboje popolnoma mehko. Potem ju prestavite v blender in dodate ostale mokre sestavine (vse do pike), ter zblendate v kašico. Vse suhe sestavine v posodi za mešanje dobro premešajte. Dodajte jim kašico in premešajte ravno toliko, da ni nikjer grudic suhih sestavin. Prestavite jih v 10 papričkov za muffine (jaz za to ponovem uporabljam zadevo za delanje kepic sladoleda in je odlično orodje. Če boste sprobali, dajte v vsak papirček »2 kepici« testa, če ne pa napolnite papirček do nekje 2/3 – 3/4). Prestavite v na 180°C ogreto pečico in pečite 20 minut. Precej mehki in sočni bodo, ko so pečeini, tako da se sekirajte da so »premalo pečine«, ker za testa brez jajc ne veljajo enaka pravila kot za testa z jajci. Pustite da se ohladijo. Lahko jih jeste točno takšne. V tem primeru ima vsak približno 150 kalorij.

Za kremo potrebujete: 1 skodelico lešnikov, 100g temne čokolade, 1 skodelico vode (ali nekega veganskega »mleka«, najboljše mandlejevag, če ga imate pri roki), 3 žlice javorjevega sirupa.

Lešnike kakih 15 minut pečite v pečici zraven cupcakeov, potem jih olupite. (najboljše tako da jih date v neko posodo s pokrovom in se pretvarjate da so ropotuljica, vi pa strasten mehiški marijači). Potem vsakega toliko iz posde poberite vse lešnike, ki so večinoma brez olupkov. Postopek traja nekaj časa, ampak se spalača, ker so olupki lahko grenki). Olupljene lešnike z vodo/ »mlekom« prestavite v blender in blendajte tako dolgo, da se vse skupaj spremeni v skoraj povsem gladko pasto. Tudi to traja nekaj časa. V tem času nad vodno kopelijo ratopite čokolado (v precej veliki posodi). Ko je čokoladna stopljena in lešnikova pasta pripravljena, pasto priljite k čokoladi in še malo pomešajte nad vodno kopelijo. Potem posdo s tem prestaviti v ledeno kopel in z ročnim mešalnikom (ali metlico, če imate/želite dobiti kondicijo) stepate dokler se masa ne ohladi in postane penasta, kakih 3- do 5 minut. (idejo za postopek sem dobila pri creme chantilly od gospoda Thisa) Če stepate predolgo, bo postala pretrda (kot moja) in boste prekleli vse svetnike, ko jo boste želeli v lepi obliki spraviti na tortice.

Ko so tortice hladne jo v lepi obliki spravite na tortice. Vsaka porcija kreme ima približno 130 kalorij, tako da ima potem en cupcake okrog 280 kalorij. Kar je še vedno precej dietno.

  • Share/BookmarkKomentiraj

(obvezno)

(obvezno)Formiranje komentarja
Nazaj na Vrh | Tekstovno območje: Večje | Manjše

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !