Bober100 let stare pravljice

Baba V. ima v eni vasi na Celjskem hišo. Kaj hišo, pravljično vilo, v kateri je odraščala. V njej nihče ne živi že več desetletji  in racionalno jo prepričujemo, že odkar pomnim, da bi jo bilo pametno prodati. Ampak so stvari, verjetno, ki jih ne prodaš, če to ni nujno potrebno. Kot vsi spomini, ki se skrivajo v okvirjih od oken, v katerih so menda revolverji in predalih nočne omarice njene otroške sobe, v kateri so male kermaične figurice in v starih omarah, v katerih se najde kak osmaljen kos obleke. In na knjžnih policah in v radiu, ki je bil prvi v vasi in so ga vsi hodili poslušat v njihovo gostilno.

Včasih smo dokaj redno zahajlai tja na izlete in jaz sem po hiši zmeraj iskala zaklade. Najprej so bili to različni keramični predmeti, z leti pa sem v svoji torbi vsakič pritovorla knjige. Ker mi jih je bilo škoda, knjig se ne meče proč. Potem sem jih ponavdi prebrala, dala v kak predal in pozabila na njih. Dokler nisem zadnjič brskala po svojem muzeje srednjšolskih let in našla tole.

Nikoli nisem imela obširnega znanja umetnostne zgodvine in verjetno vam ne znam naštet več kot 20 znanih slikarjev. Prav tako do skoraj nobenega ne razvijam posebne čustvene navezanosti. Ampak zmeraj me je fascinirala secesija in art nuevo in  drugi umtenosti stili iz tistega časa. Ker je vse hkrati tako prečiščeno in dekadentno. Zato si verjetno lahko predstavljate, da se doživela mali designgazem, ko sme na prvi strani odkrila tole.

Knjigo sem takrat verjetno rešla predvsem za to, ker sem imela v srednji šoli obdobje, ko sme brala zgolj velike količine ljudskih in neljudskih pravljic. Danes bi, če ne bi imela še zmeraj tako rada pisane besede, verjetno oskrunila tole (točno) 100 let staro knjigo, iztrgala iz nje najlepše ilustacija in jih obesila nekam, kjer bi jih lahko vsak dan občudovala. Ampak mi žal, ali na srečo, tudi zgodbe še zmeraj ogromno pomenijo.

Na vsak način bom v prihodnjih tednih verjetno podrobneje raziskala življenje in delo gospoda V. Cotiča, ilsutarcije pa v taki obliki obesila na svoj blog, da jih lahko vsi skupaj občudujemo:)

 • Share/BookmarkKomentarji

 1. 1 stricmarc komentira:

  Zanimivo.

  Objava 7.03.2013, 17:00
 2. 2 p (naročite se na komentarje) komentira:

  I like!

  Objava 14.03.2013, 11:29

Komentiraj

(obvezno)

(obvezno)Formiranje komentarja
Nazaj na Vrh | Tekstovno območje: Večje | Manjše

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !