BoberSezona čemaža

Ste vedeli, da je pred tem zlobnim zakasnjenim obiskom zime dejansko že rasel čemaž? Jaz ne, dokler nisem dobila celega šopa v dar od bodoče tašče. Seveda bi sezono lahko otvorila s čisto simpl testeninami s pestom, ampak to ni dovolj slavnostno. Za rojstni dan sem dobila v dar tiste krogce za stiliziranje hrane in nedelja je in voltive in… čas za posebno kosilo, v glavnem:) Tako je nastala puranova rulada s čemaževim pestom, pire krompir s pečenim česnom in krompirjevo-kornečkova krema (ki ni na krožniku zgolj za to, ker je oranžna. Obljubim. Po okusu tudi paše polek:))

Ker sem recept delal res “na oko”, ga bom tako tudi zapisala, … Vzamite ga tako, za navdih:) Za pesto zmikasjte/speštratjte eno pest (10, 15 listov) čemaža, en mali konec kozjega sira, 3 velike žlice mandlejv in eno veliko žlico olivnega olja. Purana(en štikl prsi, kolko ga bote pač pojedli:)) sploščite, položite nanj par rezin pršut in premažite s pestom. Zavijte, zavežite, položite v pečicovarno posdo v kateri je za kak cm belega vina in dajte v na 180°C ogreto pečico za nekje 45 minut (odvisno od velikosti kosa purana. mojega je blo tako, za 3-4 osebe:))).

Hkrati s puranom dajte v pečico tudi ene 5 strokov česna (neolupljenega) v kaki žlici olivnega olja. (v drugi pečicovrani posodi, npr ramekinu). Olupite želeno količino krompirja in ga skuhajte za pire. Ko je kuhan mu dodajte česen (zdaj ga olupite) in olje, v katerem se je le ta peku, malo jogurta/kisle smetane, muškatni orešček, sol in poper in vse skupaj spremenite v pire.

Skujate tudi nekje 2 korenčka in 250g oranžne buče, začinite s soljo, poprom in malo olivnega olja in vse skupaj zmikasjte v kremo.

Vse skupaj poljubno postrezite:). Dober tek.

ps: zdaj se morem samo še zares naučit fotkat hrano. kaki sugestion za literaturo?

 • Share/BookmarkKomentarji

 1. 1 Mavrični škrat (naročite se na komentarje) komentira:

  Hjoj, že lani sem hotel delat namaz iz čemaža pa sem bil prepozen. Pa tudi vsa mesta kjer sem ga našel so bila preveč izpostavljena prometu. Ti je mogoče bodoča tašča tudi povedala kje ga je nabrala?

  LP Mavrični

  Objava 17.03.2013, 17:27
 2. fenchurch 2 fenchurch komentira:

  Blizu Slovenj gradca, v Mislinjski dolini (blizu kolesarkse steze, ki vodi iz SG do Mislinje). Pa v okolici Graške gore v grabnu not je menda polje čemaža. :) (to mi je povedal dragi, mogoče pa ima njegova mama še kje skrivna najdišča:))

  Objava 17.03.2013, 20:16
 3. 3 Mavrični škrat (naročite se na komentarje) komentira:

  Ahja… mogoče bi lahko šel s kolesom iz MB do SG… :D

  Objava 17.03.2013, 21:39
 4. 4 Spela komentira:

  Ni treba, okrog MB ga je polno, vem da ga ljudje nabirajo nad tremi ribniki. Samo paziti moraš, da bo res čemaž in ne neka rastlina, ki mu je zelo podobna, ampak je strupena. :) just sayin. Drugače pa si ga lahko tudi v vrt nasadiš.

  Objava 17.03.2013, 22:02
 5. fenchurch 5 fenchurch komentira:

  Ona druga rastlina je šmarnica in začne rast komaj pozno spomladi. Tak da do pozne pomladi ne rabiš skrbet. V Mb ga jaz še nikoli nisem nikjer vidla… Mogoče bo treba it letos pogledat. Drugače je pa SG čist kul za kak enodnevni izlet:) zdaj majo menda ful fajn čajnico spet:)

  Objava 17.03.2013, 22:54

Komentiraj

(obvezno)

(obvezno)Formiranje komentarja
Nazaj na Vrh | Tekstovno območje: Večje | Manjše

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !