BoberPraznovanje plodnosti

Verjetno je tole objavo navdihnilo branje American gods in še nekaj naljučnih virov na internetu, ki jih brez Gaimana ob pravem času verjetno sploh ne bi opazila. Kot tak, velikončno Kristjan (ampak zdaj še to več ne) se nikoli nisem zares spraševala zakaj v čast Jezusovemu vstajenju barvamo jajčka. In zakaj mi ravno zajček prinese darilo.

Cerkev je jačka še nekako usepla vključiti v paket Jezusovega trpljenja (za vse, ki niste bili nikoli pri verouk, ampak uživate v velikonočnih narezkih,  tradicionalni žegn ima simboliko: klobase in šunka simbolizirajo kristusovo telo, hren žeblje, potica trnjevo krono, jajca pa po eni teoriji kaplje krvi, po drugi pa žolč(le tega so dali Jezusu za pit, ko je med križanjem žejn. grdi, grdi Rimljani)). Vbistvu pa je tudi velika noč zgolj krščanska preobleka poganskih praznikov. Preden se je nova vera razpasla po svetu, so ljudje namreč praznovali naravne pojave in v času velike noči bi moral biti, v skladju z vsemi narvnami zakoni, začetek pomladi. In pomlad prinaša velike košare plodnosti. Tako so v tem času pogani slavili svojo boginjo plodnosti Eostre, ki ji je bilo za splošno dobro potrebno zržtvovati nekaj jajc in zajcev. (wiki)

In kaj želim z vsem skupaj sploh povedati? Vsi tisti, ki ne praznujete velike noči, v dobro vseh nas, ki bi radi, da se zima KONČNO konča, vseeno pojejte kako trdo kuhano jajce (verjetno velja tudi na oko? ne vem). Mogoče bo pomagalo… Jaz sem Eostre na čast spekla tole(v resnici je Eostre zgolj prikladen izgovor za uporabo mojega skoraj nikoli uporabljenega fondant moulda:)):

(ni ne vem kak lepa, je pa moja :) ) nikoli, NIKOLI več se ne bom spravla lastnoročno delat tičino mase/fondanta. od 5ih poskusov se mi je zares posrečil samo 1x)

  • Share/BookmarkKomentiraj

(obvezno)

(obvezno)Formiranje komentarja
Nazaj na Vrh | Tekstovno območje: Večje | Manjše

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !