BoberJe Zlobna kraljica res tako zlobna?

(ali še ena objava, katere namen je zapravljanje časa namenjenga diplomski nalogi z razmišljanjem o stvareh, ki so skoooraj povazane z njo)

Končno sem se lotla analitičnega dela svoje diplomske, oziroma zapisovanja svojih ugotovitev. Ob tem izpod mojih prstov silijo zgolj stvari, ki pravzaprav v resnici ne spadajo nikamor, ampak so zgolj malo bolj sofisticirane manifestacije mojih niti ne tako prikritih agresivnih čustev do Disneya in splošno sprejetih interpretacij njegovih del. In dokler jih en spravim ven, ne morem nadaljevat z resnim delom:)

Da bi to objavo resnično razumeli, bi morali nedavno pogledati Disneyevo verzijo Sneguljičice in nikakor ne katerekoli drugo verzijo. Disney je precej spremenil „original“ (če s tem mislimo verzijo bratov Grimm) in nedavno sta nastali dve verziji, ki sta se želeli precej oddaljiti od Disneyeve. V tem tekstu šteje zgolj Disneyeva. Ne tako dolgo nazaj bi vam ogled morda celo priporočala, z estekega vidika je nevrjetno kul in celo patrirhalno ozadje se da čisto na izi ignorirat. Stvar, ki se je ne da preprosto ignorirat, sploh če jo gledaš 3. v netakoldogem časovnem odboju, je kako NEVERJETNO NADLEŽNA je Sneguljčica. Resno, ko sem jo nazadnje gledala, sem ne glede na to, da sem točno vedla, da je v Disneyevem vesolju pravičnosti zadoščeno drugače kot si to jaz predstavljam, zelo intezivno stiskala pesti za Zlobno kraljico(tako je je uradno ime. Nima niti drugega imena). In iz tega verjetno izhaja tudi tole moje besedičenje.

Kraljica je presunljivo lepa ženska srednjih let. Nikoli ne izveš kako točno je prišla na prestol in ali je za to morala početi karkoli nemoralnega. To vsi zgolj sklepamo zaradi vseh drugih verzij Sneguljčice. Njen prvi resen izraz zlobe je, ko izvemo, da ubogo nežno Sneguljčico sili pomivat stopnišče v razcapanih oblekah. Ampak če vprašate mene, je bila Sneguljčica zgolj neverjetno nadležen razvajen otrok, ki je dosti preveč prepeval in posedal naokrog, kraljica pa jo je zgolj zadolžila za različna hišna opravila, da bi jo naučila nekaj življenjsko pomembnih lekcij o delu. (Mimogrede, ko Sneguljčica popolnoma enaka gospodinjska opravila opravlja za palčke je to seveda povsem OK. Oni so navsezadnje moški in za njih je treba skrbet, ker cele dni delajo v rudniku. Ampak BOG NE DAJ da bi morala karkoli delat za drugo žensko (ki je zaposlena z vodenjem celega mudafaking kraljestva). Hej, kako je ta druga ženska sploh prišla iz kuhinje?).

Druga stvar, ki jo očitajo kraljici, je njena obsesija z videzom. Več kot očitno je, da kraljica vsem tem srednjeveškim moškim lahko vlada zgolj zaradi privlačnosti. Če nekje v ozadju ne bi visela obljuba odobravanja neverjetno seksi ženske, je nihče ne bi ubogal. Žalostno je, da tako sposobna ženska, kot je kraljica, ni cenjena zaradi svojega znanja (očitno je najpametnejša daleč naokrog. Edine knjige, ki jih v celotni risanki vidimo, so v njeni temačni skrivni sobani. Prav tako kraljica obvlada marsikatero veščino, do katere ne prideš zgolj tako, da posedaš naokrog in prepevaš siničkam.)

Zato se, ko ji ogledalo pove, da morda ni več najlepša v deželi tej, pravzaprav ne boji izgube naziva Miss kraljestva za devetimi gorami in devetimi vodami, ampak vladavine same. Njen strah je še dodatno potrjen, ko vidi, kako zelo privlačna se neumna Sneguljčica (pomoje ima IQ maksimalno 100 – niti enkrat tekom cele risanke ne pokaže niti enega samega znaka višje inteligence. Ja, zna izjemno lepo pet in izjemno je prijazna, ampak tukaj se njena izjemnost konča. Povsem normalno se ji zdi, npr., da sredi gozda živi 7 majhnih otrok brez svoje mame. Resno, Sneguljčica, resno?) princu (bog ve katerega kraljestva). Če Sneguljčica osvoji princa bo kraljica prav gotovo izgubila prestol. In kaj se bo zgodilo potem? Ves napredek v enakopravnosti žensk, s katerim se je v zadnjih letih tako trudila (nikjer v risanki ni ničesar, kar bi dokazovala, da tega ne počne), bo v trenutku izginil v prah, če bodo na prestolu tako popustljiva in ubogljiva tepka kot je Sneguljčica.

Res je, njena reakcija na celotno dogajanje je sprva pretirana. Da nekomu naročiš, da nekomu drugemu izreže srce, je morda maaalce hudo. Ampak hoče bit pač ziher, no. Kasneje svojo solucijo malce omili: Sneguljčica bo zgolj za vedno spala. To ni tak hudo. Kot lepa zelenjava v stekleni škatli bo svetu navsezadnje popolnoma enako koristna kot živa punca izven nje- njena največja vrlina je njena presunljiva lepota (kar vsi ves čas risanke radi ponavljajo). In če je Sneguljčica dovolj neumna, da za to, da bi se ji izpolnila naaaajvečja želja na svetu, poroka s princem, ki ga je enkrat vidla za 4 sekunde, ko je vdrl na vrt njenega gradu, da sta malo skupaj pela, ugrizne v strupno jabolko, si je bolj ali manj sama kriva.

Seveda pa v Disneyevem vesolju vladajo patriarhalni zakoni. Sposobna ženska mora biti za neumnost neke druge pravično kaznovana. Pri tem moškim pomagajo tudi sile narave (narava je v Disneyevem vesolju tam tako zgolj za to, da lahko moški trgajo njene zrele sadeže, v primeru Sneguljčice drage kamne, in da ustvari nevihto ob pravem času).

Tako se vse skupaj žalostno konča, za našo nerazumljeno kraljico in srečno konča za nekrofilskega princa (Sneguljčica navsezadnje je tako lepa, da se niti njenemu truplu ne moreš fizično upreti) in deklico, ki bo za svojega moškega in njegovo odobravanje naredila vse.

  • Share/BookmarkKomentarji

  1. 1 Eowyn (naročite se na komentarje) komentira:

    He he, doobraaa :)

    Objava 9.04.2013, 11:26

Komentiraj

(obvezno)

(obvezno)Formiranje komentarja
Nazaj na Vrh | Tekstovno območje: Večje | Manjše

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !