Boberantipasto večerja

In smo že pri naslednjem kulinaričnem nacionalno obarvanem večeru. Tokrat smo jedli italjinaske predjedi, znane tudi kot antipasto,  ker so vbistvu skoraj iste kot tapasi, samo da lahko grisine zavijaš v pršut (tega Norbu za tapas večer nisem dovolila, :) )

Jedlim smo bruškete- take s pradajzom in take z jurčki, doma pečene grisine ovite v pršut (ki so imeli, mimogrede, enak okus kot kupljeni… za to ne vema, če se jih res splača delat:)), melono, caprese s čemaževim pestom, solato iz velikega belega fižola, solato iz hobotnice in artičke z omako iz smetane in inčunov. M&M sta prinesla še doma pripravljeno mozzarelo (v lekarni kupši sirilo, če še kdo, kot jaz, tega ni vedel), odličen pišančji pate in doma narejene francoze z italajnskimi zelišči. Najbolj zabavne so bile prav gotvo artičoke, ker smo jih vsi jedli prvič (take, ki niso iz konzerve), čeprav sem si jih jaz v leclercu ogledovala že odkar pomnim. In so res res dobre, če so ti dobre, če ne ti pa niti malo niso. Njaboljši je bil verjetno pišančji pate, zato tokratno tiho(neuradno) tekmovanje v kuhanje zmagata M&M.

Ali pa morda moja torta? Ki je, like, najboljša torta EVER? Ne spomnim se njenega italjanskega imena, pripravi se pa nekako takole:

Listanto testo izrežeš v nekje 24 cm premerni krog, ga prešpikaš da ne naraste in spečeš. 4 rumenjake, sok 1 pomaranče (ali 1,5, če so majhne), deci sladkega desertnega vina (jaz sem uporabla Madeiro in je blo FTW) kuhaš nad nizkim ognjem, dokler se ne zgosti. Dodaš en pakl želatine, pripravljene po navodilih na vrečki. Zmešaš, čakaš da se malo ohladi in se začne strjevat. V tem času stepeš 4 deci sladke smetane. Vinasto mešanico previdno zmešaš s smetano. Testo daš v primenro velik obod za trote in namažeš s tretjino kreme. Na kremo položiš prepolovljene breskve iz kompota. Premažeš s preostalo kremo in daš v hladilnik, da se do konca strdi (jaz sem jo pustila čez noč). Pripraviš meringue iz 4 beljakov in ene skodelice sladkorja. Vzameš torto iz oboda in meringue premažeš po njej. Zapečeš (na žaru v pečici za 3-5 minut). Potrosiš s praženimi lističi mandljev. ONOMNOM

Do trenutka, ko smo stregli torto smo bili vsi primerno vinjeni in torta je bila tako dobra, da je je zmanjaklo v 10 minutah, zato dejansko ne obstaja niti ena sama slika, ko je dokončana. Obstaja pa tole:

 • Share/BookmarkKomentarji

 1. 1 Patricija komentira:

  Petra, vse je bilo odlično :)

  Objava 17.04.2013, 12:42
 2. 2 jameson komentira:

  u matr tale tortaaaaaaaaaaaaa

  Objava 17.04.2013, 13:54
 3. 3 Nike komentira:

  Ej a krema se ti, ko si dala torto v pecico, ni nic stopila?

  Objava 17.04.2013, 17:51
 4. fenchurch 4 fenchurch komentira:

  Malo se je, ampak je bil povsod, okrog in okrog meringue, ki je ščitu da ni kaj steklo. res škoda da ni nobene slike kak je bla torat na koncu. Pač na tej so še lukne na vrhu med kupčki meringuea, potem sem jih zafilala z manjšo konico na dresurni vrečki, ob strani pa sem ga kr namazala s spatulo.

  Objava 17.04.2013, 17:56
 5. 5 Katarina (naročite se na komentarje) komentira:

  Samo eno mini vprašanje – želatina pripravljena po navodilih pomeni, da 6 lističev oz. prah želatine streseš v mrzlo vodo, da nabrekne, potem pa jo dodaš v toplo vinsko mešanico?
  Ali stepeno smetano dodaš v mzlo vinsko mešanico ali je ta še mlačna?
  Vnaprej hvala za odgovore, tole moram narediti, ker izgleda delicious!!!

  Objava 18.04.2013, 09:37
 6. fenchurch 6 fenchurch komentira:

  Točno to pomeni za želatino, ja :) Jaz sem mela tokrat lističe ampak verjamem, da bi delovalo tudi s prahom.
  Smetano dodaš ko je še mlačno, ko vidiš da se začenja pooočasi strjevat. (jaz sem precej nenatančen kuhar, tak da dealm vse bolj na oko :) )

  Objava 18.04.2013, 09:51

Komentiraj

(obvezno)

(obvezno)Formiranje komentarja
Nazaj na Vrh | Tekstovno območje: Večje | Manjše

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !