Boberkipnjeni knedli:recept

Če za to jed še nikoli niste slišali in niste s Koroške, to ni nič nenavadnega. Jed je namreč bolj kot ne avstrijska, pri nas pa jo večinoma jejo zgolj Korošci. Internet pravi, da si ji pravilno reče “vzhajani cmočki”.  Jaz sem jih jedla samo enkrat, ko jih je skuhala Norbova mama.

Ko mi je Norb končno vzpostavil  nov računalnik (dal gor vse adobe programe, zrihtal net, itd itd.) sem mu obljubla, da mu skuham njegovo najljubšo jed. Seveda si je zaželel štrulje, ampak ura je bil 8 zvečer in resnično se mi ni dalo it na tako kulinarično potovanje. Potem je skoraj z enakim navdušenjem izbral kipnjene knedle. Google iskanje za receptom ni obrodilo sadov, za to mi ga je morala izdati bodoča tašča. Le ta ima recepte ponavadi bolj tako na oko (tako kot v bistvu vsi), ampak ko nekaj delaš prvič je fajn, če maš natančen recept. Ampak sem se morala sprijazniti s tem:

-pol kg moke
-kvas
-toplo mleko, tolko da bo testo tak kot za buhtle (hint:buhtlov tudi nikoli še nisem pekla, tako da…)
- sol
-kaka žlica sladkorja
-malo masla
-1 jajce

Najprej sme zmešala moko z enim paketom suhega kvasa in sladoktjem ter v nekje 1,5 deci mleka raztopila za pol cm masla (vem da je to odlična merska enota za maslo. pač na 250g paketu sem ga odrezala za nekje pol cm. to 15g ? 20?).  Tako sem moki najprejdodala mleko/maslo, malo premešala, dodala zmešano jajce, malo mešala, dodala sol. Strojno sme vse skupaj gnetla kake 10 minut. Naslednji del navodil je narekoval da naj počakam, da malo kipne. Čakala sme približno 45 minut (kerje bla zdaj ura že skoraj 9:)). Testo je bilo tako malo bolj mehko teto za kruh in sklepala sme, da je to taka konsitenca kot pač mora bit:)
Potem sem ga razdelila na 12 kosov in jih oblikovala v knedlčke. Na tej točki bi jih nj napolnila s trdo marelično maremlado, ampak sem se odločla da bom take zadeva poskušala kdaj drugič in jih pustila puste. Tudi zdaj je navodilo narekovalo, naj počakam, da kipnejo. Spet sme čakala kake 3/4 ure, toliko da so pač vidno narasli. Potem sem zavrela velik pisker vode in temperaturo znižala tako, da je voda malo vrela. Kuhala sem 3 po 3, ker hudo hudo narastejo. Tako, za vsaj 50% se povečajo. Kuhati jih ej potrebno 10 minut v pokriti posodi in jih popolnoma nič obračati. Na koncu jih lahko bojda pripraviš kakrokoli želiš.


Norb jih je navajen z maslom in makom, ampk jaz nisme največji ljubitelj maka na svetu, zato sem stopila malo masla in vrgla noter malo orehov in rjevega sladkorja in jih potme povaljla v tem. Na koncu je vska knedl dobil na vrh še žlico marelične marmelade. In ili so menda skorja tako dobri kot “doma” Če koga zanima kak okus majo, ker jhi še ni probal, je zadeva precej podbna kuhani žemljici. Navsezadnje ej testo precej podbno testu za žemljice. In je precej okusna. Verjetno bi bili res dobri tudi z grumpi (ocvirki) in kotpriloga h golažu ali pa kar nafilani s kako maremlado in vanilijvi omaki. Naslednjič … :)

 • Share/BookmarkKomentarji

 1. 1 Zvonka komentira:

  Presneti Siol, z reklamami pokriva ravno tisto mesto, kjer je skrivnostni recept in kjer si napisala sestavine! To pa moramobvezno preizkusiti. Na Koroškem, konkretneje v Šentanelu pri Marinu, imajo za desert krasne žepke iz podobnega testa kot za rezance, polnjene s suhimi hruškami, še nekimi sestavinami in pimentom in preliti so z maslom, cimetom in drobtinicami; kako je šele to dobro…

  Objava 3.06.2013, 20:27
 2. fenchurch 2 fenchurch komentira:

  Tudi tisto poznam, ja:) Nejčeve ženske sorodnice tudi tisto pripravljajo:)

  Objava 4.06.2013, 12:13
 3. 3 Minca komentira:

  Tista stvar pri Marinu so “Kločevi nudlni”,jih tudi jaz kuham.
  Je pa težko dobiti Tepke – hruške, ki jih je potrebno posušiti, suhe skuhati in zmleti za nadev.Jaz jih delam, kot me je naučila bica, sem namreč tudi Korošica.

  Objava 25.03.2014, 18:20
 4. 4 Minca komentira:

  Kuham pa tudi kipjene knedle, ki so najboljši zabeljeni z domačimi “grumpi”, zraven pa ena skleda solate.

  Objava 25.03.2014, 18:23

Komentiraj

(obvezno)

(obvezno)Formiranje komentarja
Nazaj na Vrh | Tekstovno območje: Večje | Manjše

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !