BoberRecikliranje stebelne zelene

Lahko bi se pretvarjala, da je tale projekt namenjen šparanju. In malo tudi je. Ampak zelena je v tescotu bolj ali manj najbolj poceni zelenjava (2 šopa za funt), tako da lahko priznam, da sem se tega lotla prevsem za to, ker sem nekaj podobnega vidla na pinterestu in sklenla, da hočem sporbat. Stebelna zelena je navsezadnje med mojim top 3 zelenjavi. In čisto malo pogrešam zemljo za nohti, za to se moram lotevat takih mini vrtičkastih projektov.

Za tole boste potrebovali šop zelene, lonček in zemljo. Najprej morate zeleno, ko jo imate pač namen uporabiti, odrezati kake 5 cm nad spodnjim delom. Nekateri ljude kar tole zakopljejo v zemljo, ampak to ne niti približno tako zabavno kot če tele odrezane koščke daš v čiiisto malo vode na globlji krožnik in jih en teden pustiš na okenski polici. Vsake 2-3 dni je vodo potrebno zamenjati, v tem času pa se lahko veselite sprememb, ki se dogajajo. Rumenkasti mali listki v samem jedru bodo najprej postali zeleni, potem pa bodo počasi začeli poganjati.

Po enem tednu je čas za to da vse skupaj presadimo v zemljo. V splošnem duhu ponven uporabe predmetov, ki bi jih drugače zavrgla, sem se odločila namesto lončkov uporabiti dve konzervi od pelatov, ki sme jima na dno naredila par lukenj s šraufncigerjem, da lahko spodaj odteka voda.

Lonček napolnimo do približno dveh tretjin in vanj položimo zeleno. Celotno zadeve, z izjemo majnih zelenih poganjkov, potem zakopljemo v zemljo.

Postavimo na bolj ali manj sončen del vrta ali okensko polico in čakamo. Menda bo zrasla nova stebelna zelena… . Enako se da menda delati tudi s solato in prvi odrezek ledenke se že namaka. Ampak več o tem in napredovanju tele zelen v prihodnosti Stay tuned! :D

(jap, namen te slike je hvaljenje s tem kako nama uspeva bazilka. Le to sma za 1 funt kupla v teskotu in očitno ji pri nama zelo paše.)

*update: 3. september- tako izgleda zelena po skoraj treh tednih. Zdi se mi, da je zadnji teden malo nehala rast, mogoče je že premerzlo ali pa dobi premalo sonca, ne bi vedela. Zraven je na sliki tudi por, ki raste iz ostankov mini pora kupljenega v trgovini:)

 • Share/BookmarkKomentarji

 1. 1 Patricija komentira:

  Bazilika ♥. Kaj tisto zraven je cilantro? ♥♥♥!!

  Objava 16.08.2013, 17:52
 2. fenchurch 2 fenchurch komentira:

  Žal je čisto navaden peteršilj. Koriander (kar menda je ciliantro) nama ne uspeva tak fajn… nisma ga dovolj hitro presadila iz trgovinskega lončka. ampak ni panike, 1 funt:)

  Objava 17.08.2013, 00:44
 3. 3 Zarja (naročite se na komentarje) komentira:

  Res iznajdljivo! Letos sem si obljubila, da bodo pozimi namesto orhidej cvetlične lončke polnile glave zelene solate. Pa naj bo zunaj -30 in 50 cm snega heheh

  Objava 26.08.2013, 22:39
 4. fenchurch 4 fenchurch komentira:

  Pametno! Jaz sem probala gojit solato iz ostankov in je dejansko že odlično uspevala (v tednu je zrasla nekaj cm), pa so mi jo v zadnjih dveh dneh pojedli polži:/

  Objava 27.08.2013, 12:14
 5. 5 Zarja (naročite se na komentarje) komentira:

  Nič …. treba poskusit znova :)

  Objava 28.08.2013, 06:24

Komentiraj

(obvezno)

(obvezno)Formiranje komentarja
Nazaj na Vrh | Tekstovno območje: Večje | Manjše

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !