Bobersredini štirje: (vzhodno) Londonska presenečenja

London nikoli, NIKOLI, ni bil na mojem seznamu mest, kamor bi si želela preseliti. Nikoli. Vedno se mi je zdel pregužvast in že od malega so nas učili o tem da tu ves čas dežuje in Angleži so menda tečni in…  Ampak je pač tako naneslo, da sem pristala tukaj in ugotvila sem, da London sploh ni tak, ko sme si ga (in kot si ga verjetno veliko ljudi) predstavljala. Tukaj je sezanam 4ih stvari, ki so me do zdaj najbolj presenetile tako v pozitivnem kot negativnem smislu.

4. “Angleži” so mitološka, neobstoječa bitja

Znano dejstvo je, da je v Londonu več kot polovica prebivalcev tujcev in za to nisem pričakovala, da bodo povsod mene skakali Angleži in pili čaj in govorili s svojimi angleškimi naglasi in se na splošno angležili. Ampak v resnici bi rekla, da je tukaj naokrog morda 1% Britancev in do zdaj mi je uspelo spoznati samo eno Angležinjo pa še ta je čisto drugačna kot vsi tisti, o katerih so nas učili. Ljudje okrog mene so večinoma turki ali njihovi potomci, ljudje iz Karibov ali njihovi potomci  in nenormalno veliko italijanskih hipsterjev. Kar mi prinese do naslednje točke…

3. Pogostost moških z brki/brado in prekratkimi skinny kavbojkami (ki delujejo, kot da se ne umivajo)

Sej vem, hejtanje hipsterjev je že malo out, in vsi bi naj vedeli, da je East London meka za te unikatne duše. Je že res, da sem jih veliko pričakovala, ampak nikakor ne toliko in nikakor ne v tako bizarnih situacijah. Mislim, delno sem se veselila njihove prisotnosti, navsezadnje sem mislila, da ima veliko skupnih interesov, kot je organska zelenjava in ročna dela, but boy was i wrong. V sosednji ulici je frizer, ki je VEDNO oblečen v enako umazano belo spodnjo majco brez rokavov (ali pa ima celo omaro belih spodnjih majc, ki zgledajo umazano in znucano, ne bi vedla), z ogromnim neurejenim lasiščem in brado. V osnovi cela zadeva deluje kot da je nek brezdomec malo pometel zapuščen lokal, znosil v njega naključne stole in ogledala, našel škarje in začel strižt ljudi. Cene se seveda gibljejo blizu trimestnih številkah. Vsak drug biznis ima na steni obešena kolesa. Bicikle. Tudi če nimajo nobene veze s kolesarstvom. Na ulici najdeš ljudi, ki v zelo 90s oblačilih zelo nerodno poplesujejo na 90s glasbo in želijo tvoj denar. Skoraj vsi so italajni. (hvalabogu je večinsko prebivalstvo tukaj še vedno muslimansko/karibsko/revno. ampak gentrifikacija je žal več kot očitna in bojim se, da se bo okoliš razvijal v neprijetni smeri)

2. Nevelemestnost

Predel, v katerem živima in je uradno uvrščen v 2. cono Londona je od Kings crossa oddaljen pol ure s kolesom (pravi Norb. On gre vsak dan tja.) To je približno toliko, kot Pekre (kjer sem živela preostanek svojega življenja) od centra Maribora. Človek bi si mislil, da bo tukaj, ker je pač velemesto, nevzdržno glasno, polno prometa … Pa ni. Približno tak je, kot da bi živela v neki manjši angleški vasi. Nikjer ni videt stolpnic in podobnih velemestnih zadev, hiše so majhne in vrstne in prikupne, avtomobilov ni dosti in vsako nedeljo je na glavni ulici tržnica. In če ne bi želela nama nikoli ne bi bilo treba it “v Lonodn”- na Picadily in podobne nagužvane predele (kjer dejansko še nisma bla. Ampak sprehodi po južnem bregu Temze blizu parlamenta in London eyea so vseeno simpatični). Edina stvar, ki te opominja na dejstvo, da si očitno nekje kjer dogaja, je konstant prisotnost letal in helikopterjev (nizko) na nebu. Ampak tega se človek navadi.

1. Sonce

To poletje je sicer menda bolj ali manj najlepše v tem tisočletju in ta slabo vreme šele prihaja, ampak pričakovala sem, da bo grozno. Ogabno. Pa je ravno nasprotno. Skoraj vsak dan je vsaj kako uro sonce, večna dni je večinoma sončnih, deževanje je zmeraj kratkotrajno in nikoli nasilno, temperature so neverjetno prijetne in nasploh bi rekla, da je točno tako vreme, kot sem si ga zmeraj želela- ni prevroče, ni prehladno, ni presuho ali premokro. It’s just right. (seveda me lahko o mnenju o vremenu ponovno povprašate tam enkrat novembra, pa bomo vidli kako se mi bo zdelo takrat:))

  • Share/BookmarkKomentiraj

(obvezno)

(obvezno)Formiranje komentarja
Nazaj na Vrh | Tekstovno območje: Večje | Manjše

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !