BoberAri Anglež (seljenje psa v Veliko Britanijo)

Ari je končno prispel v London po 4ih mučnih dneh nekje v Luxemburgu. Skoraj mu ni uspelo priti na trajekt, saj se je stric veterinar pri pisanju datumov zmotil in bi moral Ari skoraj še enkrat jest tablete proti zajedavcem. Samo toliko, če to bere kdo, ki želi psa seliti v Veliko Britanijo: vse kar potrebujete je veljavni evropski pasji potni list, pes mora biti redno cepljen proti steklini, nekaj mesecev pred odhodom mora veterinar opraviti nekaj testov za bolezni (nimam pojma kaj, kri mu vzame in jo pošlje v lj) in 4 dni – 24 ur pred odhodom na trajekt za VB mora pojest tablete proti zajedavcem. V VB ne rabi biti v nobeni karanteni, ako izpolnjuje vse prej navedene pogoje.

Za samo selitev obstaja opcija letala, karta za psa stane med 50 in 100€, ampak seveda to opcijo ponujajo zgolj ne-eneni prevozniki (Adria, Lufthansa…). Če je pes težji od nekje 10kg mora biti v boksu in ga shranijo v poseben prostor za živali. Psa pri tem ne dajo pod narkozo ali kaj temu podobnega (kar sem jaz misli da bi zadevo olajšalo, ampak ja… :) ), pravzaprav je priporočljivo da se mu ne da niti pomirjeval. Da ne bi slučajno za zmeraj zaspal tam zadaj.

Ker Ari še nikoli ni bil v boksu in ker bi potem celoten postopek stal nekje 400 €, sma se odločila da je psa bolje seliti s kako drugo alternativo. Ena je seveda vlak ampak tudi ta je drag in traja kar nekaj časa. Tako sma se odločila za 3. opcijo, ki je pomoje najlažja- avto. Ker sama nimama avta, sma nekomu (Norbova sestra je bila prva, ki je ponudbo sprejela) ponudila pokritje stroškov prevoza v obe smeri, ker stane približno enako kot katerakoli druga varianta, zgolj nekomu se mora dat. Pot je dolga nekje 1700 km in če ti vmes ne crkne avto za vikend, jo lahko komot prevoziš v dveh dneh. (trajektih opcij je seveda več in cene se gibljejo od zelo nizkih do zelo visokih, tako da se pot splača rezervirat kar nekaj časa v naprej. Razn če ti crkne avto in moraš kupit novo karto za trajekt… :) ) Pes na trajketu ponavadi, zanimivo, ne sme iz avta, med tem ko njegov lastnik mora. Ari je na srečo zelo rad v avtomobilu in ga ne moti, če je tam sam, potem pač spi, tako da to ni predstavljalo velikih težav. Če pa je vaš pes drugačen, pa se splača pozanimat kake pravila so pri različnih trajektnih prevoznikih. (To je bil DFDS seaways).

Tako je ponedeljek ob kakih 10ih ponoči Ari končno prvič spoznal nov dom. Od vsega stresa potovanja in presenečenj in zmede (vidla sma se prvič po mesecu in pol, Norb je bil vmes doma,….) je večer preživel ob uničevanju nove kong igrače (ki je hvala bogu dovolj kvalitetna, da mu je ni uspelo uničit). Počasi se navaja na urbano angleško življenje, kar je veliko lažje, ker je blizu našega domovanja toliko parkov. Hackney marsh je vsakodnevna stalnica najinih sprehodov, ker mu lahko tam mečem žoge in palce in ima neskončno prostora.

Pred nekaj dnevi sma tam prvič srečala tudi dva sprehajalca psov. Ena gospa je imela s sabo na oko ene 15 psov vseh velikosti in oblik in Ari je skoraj umrl od groze, ko jih je prvič videl od daleč. Komaj sem ga spravla mimo, ker se je ves čas neskončno trudil vdreti se v tla, pa mu ni uspelo. Potem pa sma srečala manjšo skupino večinoma manjših ali srednje velikih psov, med katerimi je bil tudi en Parson, ki ga je zvabil k igri. Tako se je prvič igral z veliko pasjimi prijatelji in ne vem če ga je kadarkoli kaj že tako utrudilo:). Londončani očitno nimajo pravil o povodcih, večina psov ki jih srečamo se prosto giblje naokrog. Najprej sem mislila, da so pač vsi odlično vzgojeni in si Arija nisem upala spustit boječ se, da bi preveč navdušeno lovil druge pse. Ampak sem hitro ugotovila, da drugi psi to tudi z veseljem dirkajo po svoje in ne ubogajo takoj in da nikogar ne moti, tako da je tudi Ari zdaj veliko bolj svoboden.

Sicer pa sme želela pokazti še kako lepo »sobico« ima Ari v Angliji. Naša dnevna soba ima, tako kot po slikah sodeč vliko drugih angleških dnevnih sob, zagrajen kamin. Najprej sem ga mislila napolnit s svečami in se pretvarjat da je normaln, delujoč, kamin, ampak potem sma z Norbom ugotovila, da je to popolno mesto za Arijev brlog. Tako sme zašila blazino popolne velikosti in slej kot prej bom verjetno nadgradila vse skupaj (morda z lesenim ogrodjem? kovčkom primerne velikosti? košaro?), ampak itak vedno spi pri nama v posli, tako da se verjetno ni treba preveč trudit.

 • Share/BookmarkKomentarji

 1. 1 DreamLate komentira:

  Ari Anglež, zabaven članek! :)

  Objava 14.09.2013, 16:46
 2. 2 zvonka (naročite se na komentarje) komentira:

  Sem bila že kar nestrpna, ko sem čakala novice, kako bo preživel dolgo potovanje. Ariju se pa res dogaja, srečen kuža!

  Objava 17.09.2013, 19:56
 3. 3 sskj komentira:

  “Od vsega stresa potovanja in presenečenj in zmede (vidla sma se prvič po mesecu in pol, Norb je bil vmes doma,….) …”

  kako pa je potem izgledalo ponovno snidenje?
  se mu je zmešalo od veselja, ko te je spet videl, ali je bil preveč utrujen za kaj takega? :)

  a je bilo nekako takole: http://www.youtube.com/watch?v=iD3cgDRsDck ?
  :D
  (p.s.: čeprav se mi zdi, da kakšni psi tako odreagirajo že če se lastnik vrne domov po parih urah, ni treba parih mesecih ali letih. ;)
  p.p.s.: oditi na služenje vojske, v vojno, je nekaj groznega in vrnitev domov po teh travmah is no picnic… ampak recimo/upajmo, da v tem primeru vojakov s kužki ni bilo tako.)

  Objava 30.09.2013, 12:16
 4. fenchurch 4 fenchurch komentira:

  Prvih nekaj trenutkov že. Ampak potem je moral začet raziskovat stanovanje in potem je spet prišu prozdravljat in potem je ugotvil da je še ena soba ki je ni cele prevohal… Na koncu se je odločil da bo pač uničeval žogo, ker je to najlaže:)

  Objava 30.09.2013, 13:01
 5. 5 Maja komentira:

  Ojla!

  Hvala, ker si delila tole izkušnjo… tudi mi bomo v kratkem imeli omenjeno težavo in tudi jaz sem se nagibala k takšni obliki transporta, tako da res hvala za tale blog. :) ) Nam bo v veliko pomoč.

  uživajta v skupnih trenutkih in morda se kdaj srečamo in skupaj zdivjamo naše zverinice :)

  Lep pozdravček,
  Maja

  Objava 14.11.2013, 16:15
 6. fenchurch 6 fenchurch komentira:

  ni za kaj. ravno za take priložnosti sem tole napisala. če boste kje v East Londonu (ali pa tudi kje drugje blizu) bo Ari zagotvo vesel novih prijateljev:D

  Objava 14.11.2013, 22:13

Komentiraj

(obvezno)

(obvezno)Formiranje komentarja
Nazaj na Vrh | Tekstovno območje: Večje | Manjše

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !