BoberSeznam sredine štiri: najljubše besede v angleščini

Zdaj, ko sem večinoma obkrožena z angleščino sem postala bolj pozorna na estetiko jezika (seveda po mojih subjektivnih standardih.) Tako sem se odločila, da podbno kot sem izbrala najlubše besede v slovenščini, izberem svoje najljubše angleške besede. Seveda je to malo težje, saj ima angleščina neverjetno zakladnico besed- v zadnji izdaji Oxfordovega slovarja jih je 171,476. (vir) Slovenščina jih ma, na oko, pol manj. (pogooglajte, al nekaj:)) Zabavno je tudi, da v te pomembne angleške slovarje vsako leto proceduralno dodajo “nove besede” in o tem potem poročajo vsi mogoči mediji. Tako je del (neformalnega) angleškega jezika npr tudi beseda bootylicious, ki jo je tam nekje ob prelomu tisočletja popularizirala Beyonce (ok, Destiny’s Child ). Nazadnje pa je bila med drugimi dodana beseda “derp”. (več o novih besedah)

Kakorkoli, tukaj moje najljubše besede:

4. Delicious

Zato ker nekako zmeraj, ko jo tvoriš z jezikom, proizvedeš večje količine sline. Tako ima že sama izgovorjava besede enak učinek kot njen pomen. (ali se to dogaja zgolj meni, zaradi Pavlovega refleksa?)

3. Serendipity

Ker zveni kot nekaj neverjetno trapastega, v bistvu pa ima zelo lep pomen. (Nekaj takega, kot srečno naključje, ampak ne povsem.) Seveda sem jo spoznala ob iskanju najbolj kul romantičnih komedij narjenih v zadnjih 15 letih. In čeprav me je film razočaral, mi je beseda vseeno ostala neverjetno blizu:)

2. Vast

Kot pridevnik, ki pomeni ogromno. Ne vem povsem zakaj, ampak všeč mi je zven besede in njena skromnost, tako nasprotna njenemu pomenu. Z neko praznino me napolni in spoštovanjem.

1. Haberdashery

Najbolj imenitna beseda v kateremkoli jeziku. Naučila sem se jo sicer komaj ob gledanju The great british sewing bee, v bistvu pa pomeni tako trgovine (ali del le teh), kot tudi sam skupek predmetov, vsega mogoče malega šiviljskega pribora(gumbi, zadrge, trakci,… ). In kako lepo zveni. (sploh, če bi jo izgovoril Sean Connery. hihi)

  • Share/BookmarkKomentiraj

(obvezno)

(obvezno)Formiranje komentarja
Nazaj na Vrh | Tekstovno območje: Večje | Manjše

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !